Администратор

26 нояб. 2019 г.

Як привчити вашу собаку до будки?

Пост обновлен 9 нояб. 2023 г.

Часто трапляється, що господарі залишають рідні стіни квартири і переїжджають у приватний будинок. І тут виникає закономірне питання, як привчити собаку до будки. Адже вихованець звик жити у всій красі, на дивані або на кріслі. Найлегше привчити цуценя до його нового дому, тобто до будки після квартири. Важче доведеться з перевихованням дорослого пса. Але і це посильне завдання. Отже, що потрібно знати господареві для перевиховання вихованця і вироблення звички у нього проживати у вольєрі або будці?

Облаштування "дому"

Щоб привчити собаку до будки, потрібно для початку облаштувати новий будинок, зробити його комфортним для проживання. Іноді дрібниці відіграють важливу роль у процесі перенавчання.

Хороший вольєр або будка мають бути просторими (залежно від розміру улюбленця), чистими і в міру темними.

Господарю необхідно подбати про те, щоб комплектуючі даху і стін вольєра прилягали впритул один до одного, виключаючи можливість появи в холодну пору року протягів.

Особливу увагу слід приділити даху. У ньому не повинно бути отворів, через які може сочитися вода під час негоди. Для того, щоб перевірити надійність покрівлі, необхідно вилити на неї велику кількість води з відра або шланга. Відсутність вогкості в будці - запорука здоров'я вихованця.

Навчити вихованця проживати у вольєрі можна після того, як його новий будинок буде готовий. Категорично не рекомендується привчати пса до будки після квартири, якщо панелі або дошки, з яких складається новий дім, були недавно пофарбовані. В іншому випадку здоров'ю вихованця буде завдано непоправної шкоди. Немає необхідності покривати стіни і дах будинку для собаки лаком або оліфою. При спорудженні житла для вихованця потрібно вибирати сухі дошки.

Привчити собаку до вольєра можна, якщо вхід/вихід буде розташований зручно і буде відповідного розміру. Бажано, якщо над входом буде розташовуватися невеликий козирок; на випадок, якщо пес захоче висунути голову. Якщо він буде проживати не у вольєрі, а в будці, то, напевно, є необхідність привчити собаку до ланцюга, щоб у літню пору він зміг залишати свій жаркий притулок і ховатися в тіні дерева.

Найпоширенішим матеріалом при виготовленні собачого житла вважається сосна. Можна подивитися відео про те, як правильно все облаштувати. Для покрівлі слід вибрати лінолеум або руберойд, що забезпечить надійність усієї конструкції. Деякі пси люблять проводити час на даху свого будинку, тому потрібно все влаштувати таким чином, щоб схил був похилим, а верхня точка перебувала на висоті не більше 10 см.

Привчити собаку до вольєра - значить, побудувати йому дім, у якому він житиме до кінця днів своїх. Середня тривалість життя вихованців - 10-15 років. Приблизно стільки ж і прослужить добротна конструкція.

Кілька правил привчання пса до будки або вольєра

Щоб привчити собаку до будки, необхідно кинути ласощі всередину, практично біля входу. Вихованцеві потрібно дозволити підійти і взяти їх. Якщо тварина невпевнено поводиться, не виявляє бажання зайти до будки або вольєра, не потрібно на неї кричати і змушувати зробити це. Через деякий час вона підійде і візьме ласощі.

Щоб привчити цуценя до будки у дворі, потрібно повторювати цю вправу і щоразу кидати ласощі все далі від входу. Іноді можна робити обманні рухи рукою. Звичайно, пес усе зрозуміє і розкриє обман. Але якщо він все ж зробив кілька рухів у напрямку до нового житла, потрібно його заохотити смачненьким.

Як привчити собаку до вольєра? Досить починати годувати його біля його нового житла. Так у вихованця новий дім буде асоціюватися з приємним. Через деякий час необхідно миску з їжею ставити всередину вольєра, а потім все далі й далі від входу.

Привчання вихованця матиме успіх, якщо ввести вербальний сигнал, наприклад, "У будку!", "Всередину!" або "У вольєр!". Команда має подаватися безпосередньо перед входженням пса всередину. Якщо тварина все зробила правильно, її потрібно заохотити ласощами. Якщо господар знає, як привчити дорослого собаку або цуценя до нового вольєра, розташованого на вулиці, він має розуміти, що без ласощів не обійтися. Приємні асоціації з новим домом - ось запорука успіху.

Спочатку пес буде прагнути вийти якнайшвидше з житла, але коли він почне там затримуватися на 10-20 секунд, можна закривати двері. Привчити цуценя до нового будинку в такому разі можна: коли улюбленець виявиться замкненим усередині, потрібно злегка відчинити двері та пригостити його ласощами. Якщо у собаки спочатку негативне ставлення до закритих просторів і запропонованого житла, господареві доведеться постаратися і проявити терпіння.

Якщо вихованець виявляє ознаки занепокоєння, гавкає, скиглить, необхідно наступного разу скоротити час його перебування в закритому просторі. Для більшого успіху господареві варто подивитися навчальне відео, як привчити собаку до ланцюга і нового притулку. Власнику тварини необхідно пам'ятати, що собаки не такі вже й дурні. Якщо вони зрозуміють, що двері відчиняються після першого невдоволення, тоді привчання набуде трохи іншого повороту. Пес може спеціально почати скиглити, щоб двері швидше відчинили. Виявляється, наші брати менші непогано нами маніпулюють.

Коли настав той момент, що пес може спокійно перебувати всередині вольєра 1-2 години, можна організувати якусь розвагу. Наприклад, дати кісточку або набивну іграшку.

Поступово потрібно привчати вихованця до того, що господар не може весь час перебувати біля вольєра. Коли цей етап буде пройдено, тоді можна тварину залишати в притулку на ніч. Вкрай не рекомендується виявляти велику радість від того, що випускаєте пса "на волю". У такому разі цуценя вирішить, що вольєр - це покарання, і не буде прагнути повертатися туди.

Що потрібно пам'ятати?

Важливо привчити собаку до будки у дворі та не залишати його в темному житлі. Пес може злякатися. А ось фобію, що з'явилася, вилікувати досить важко. У процесі навчання необхідно враховувати погодні умови. Якщо почався дощ, то улюбленець підсвідомо сховається від негоди в притулок. Якщо ж на вулиці нестерпна спека, то тварина не захоче перебувати в задушливому "приміщенні".

Наступний етап - привчити собаку до ланцюга. Перш за все, необхідно дати тварині освоїтися на новій території і тільки потім навчити охоронця бути на ланцюгу. Потрібно враховувати, що якщо батьки малюка прожили все життя у квартирі, то адаптація до "приватного собачого дому" буде проходити вкрай важко. Розташовувати житло вихованця потрібно так, щоб вхід/вихід притулку дивився на вхідні двері хазяйського будинку. У такому разі, коли господар виходитиме на вулицю, пес почуватиметься впевненіше і комфортніше.

Щоб привчити цуценя до вольєра або до будки після квартири, необхідно розкласти його улюблені речі всередині житла. За тривале перебування всередині будиночка пса потрібно заохочувати улюбленими ласощами. Мотивація і терпіння - запорука успіху.